Tee on maailmassa toiseksi suosituin juoma veden jälkeen. Tyypillisesti teetä valmistetaan teepensaan (camellia sinensis) lehdistä uuttamalla. Tässä jaksossa on käsitelty myös yrttiteet ja sieniuutteet.

Mikä on oma suosikkiteesi tai -yrttisi? Lue koko artikkeli ja kommentoi alle.

Lue lisää

Teen alkutaival sijoittuu Shang Dynastian Kiinaan (1766–1050 ekr.), jolloin sitä käytettiin lähinnä lääkinnällisissä tarkoituksissa. Intiassa teetä on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin Himalajan alueella lähes yhtä kauan. Eurooppaan tee ajautui vasta 1500–1600 luvun taitteessa ja tuli myöhemmin erittäin suosituksi juomaksi etenkin Englannissa.

Teen kulutus Suomessa on noin 10 litraa henkeä kohti vuodessa. Kun tätä vertaa esimerkiksi kahvin kulutukseen, ollaan Suomessa teen juonnin suhteen vielä alussa. Esimerkiksi Keski-Euroopassa kahvia juodaan puolet vähemmän kuin Suomessa, mutta teetä käytetään kolme kertaa enemmän.

Teet jaetaan tyypillisesti eri kategorioihin niiden käsittelytapojen perusteella. Kuusi yleisintä ovat: vihreä tee, keltainen tee, valkoinen tee, oolong tee, musta tee ja jälkifermentoitu tee. Muista kuin teepensaan lehdistä valmistettuja juomia kutsutaan yrttiteeksi. Teejuomien lääkinnällinen käyttö on maailmanlaajuisesti varsin mittavaa erityisesti itämaisissa kulttuureissa.

Teen laatuun vaikuttavat useat tekijät. Käsittelytapojen ohella tärkein näistä on teelehtien ikä. Arvostetuimpia teelehtiä ovat kasvin latvuksen nuoret kukintojen kiinnityskohdista kasvavat lehdet. Teen lehdissä on runsaasti eri polyfenoleja, kuten flavonoideja, teaniinia, teofylliiniä, epigallokatekiini-3-gallaatti:a (EGCG) ja muita katekiineja. Näiden lisäksi teelaadusta ja valmistustavasta riippuen kaikki teet sisältävät 30–90 mg kofeiinia kuppia (250 ml) kohden.

Kullakin teelajilla ovat omat tarkat haudutusajat ja -lämpötilat sekä perinteiset käyttötävat. Nämä vaikuttavat merkittävästi teen sisältämiin antikosidantteihin, kofeiinipitoisuuteen, makuun ja terveysvaikutuksiin. Suosittelemme tiedustelemaan optimaaliset haudutusajat ja -lämpötilat asiantuntevilta teekauppiailta. Osa teelajeista saattaa sisältää raskasmetalleja ja ympäristömyrkkyjä, minkä vuoksi on tärkeää varmistaa teen laatu.

Vihreä tee
Vihreä tee lienee yksi tutkituimmista teelajeista terveysvaikutustensa osalta. Vihreässä teessä on 30–40 % veteen liukenevia polyfenoleja, kun esimerkiksi mustassa teessä on vain 3–10 %. Vihreä tee sopii myös paremmin kofeiinille herkille henkilöille sen sisältämän teaniinin vuoksi. Teaniini yhdessä kofeiinin kanssa vähentää kofeiinin epämieluisia sivuvaikutuksia.

Laajoissa meta-analyysitutkimuksista selviää, että vihreän teen käyttö muun muassa alentaa verenpainetta, laskee kokonais- ja LDL-kolesterolia sekä laskee paasto- ja pitkäaikaissokeria. Vihreä tee saattaa myös hidastaa muistin heikkenemistä. Parhaimmat terveysvaikutukset saadaan juomalla 5–7 kuppia päivässä. Vaihtoehto runsaalle teen juomiselle on käyttää vihreää teetä uutteena aterian yhteydessä. Uutteilla saattaa olla myös laihduttava vaikutus.

Yerba maté
Yerba maté (mate) on matepuun lehdistä ja nuorista oksista hauduttamalla valmistettu juoma. Se ei ole varsinaisesti teelaji, mutta sitä käyteään hyvin samalla tavalla kuin teetä. Perinteisesti matea on käytetty voimaannuttavana juomana Etelä-Amerikan alkuperäis-intiaanien keskuudessa.

Yerba maté sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten kversetiiniä sekä vitamiineja (B ja C) ja mineraaleja (magnesium, kalium, sinkki). Sen lisäksi mate:ssa on useita eri stimuloivia ja piristäviä ksantiineja, joita on muun muassa kahvissa (kofeiini), teessä (teofylliini) ja kaakaossa (teobromiini). Mate saattaa parantaa mielialaa, alentaa kolesteroliarvoja ja vähentää tulehdusta sekä tasapainottaa verensokeria.

Pu-erh-tee
Pu-erh-tee on Yunnanin alueelta Kiinasta kotoisin olevaa mustaa teetä. Pu-erh -teen valmistuksessa käytetty käymismenetelmä tekee siitä mustaa teetä selkeästi terveellisempää. Mitä pidempään pu-erh -teetä fermentoidaan ja kypsytetään, sitä arvokkaampaa ja terveellisempää se on. Osa pu-erh -teekakuista saattavat kestää lähes sata vuotta.

Pu-erh-tee sisältää runsaasti polysakkarideja, polyfenoleja ja statiineja. Kofeiinia pu-erh-teessä on hieman vähemmän kuin kahvissa. Useissa eläinkokeissa on todettu suotuisia vaikutuksia muun muassa rasva-aineenvaihduntaan ja kehon painoon. Pu-erh -teellä on tehty hyvin vähän tutkimusta ihmisillä.

Oolong-tee
Oolong-tee on hapettumisasteeltaan vihreän teen (pieni hapetus) ja mustan teen (suuri hapetus) välissä. Samoja lehtiä voi siis hauduttaa useita kertoja peräkkäin. Vihreän teen tapaan Oolong -tee sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten erilaisia katekiineja (teasinesiinit) ja polyfenoleja.

Kiinalainen laaja väestötutkimus osoitti, että pitkäaikainen Oolong -teen käyttö oli yhteydessä kohentuneisiin veren rasva-arvoihin. Muista teelajeista poiketen Oolong-teellä on myös voimakas vaikutus GABA-A reseptoreihin (rauhoittava välittäjäaine).

Valkoinen tee
Valkoinen tee tulee Kiinasta erityisesti Fuijanin alueelta. Se on kevyesti hapetettua, teepensaan nuorista nupuista ja lehdistä valmistettua hienoa teetä. Valkoinen tee on selkeästi harvinaisempaa kuin muut teelajit. Valkoisessa teessä on hieman enemmän kofeiinia ja yhtä paljon antioksidantteja kuin vihreässä teessä.

Valkoisen teen käyttö voi vähentää aivohalvausriskiä ja eläinkokeiden perusteella ehkäistä valtimonkovettuma-taudilta. Valkoinen ja vihreä tee voivat paikallisesti käytettynä suojata auringon haitalliselta UV-säteilyltä.

Suosi:

 • Pu-erh-tee rasvaisen aterian jälkeen (85–95 astetta / 12 sekuntia–2 minuuttia)
 • Vihreä tee aterioiden yhteydessä (60–80 astetta / 1–2 minuuttia)
 • Sencha, matcha, gyokuro
 • Oolong-tee keskittymistä vaativissa tehtävissä (80–85 astetta / 2–3 minuuttia)
 • Valkoinen tee (60–70 astetta / 1–2 minuuttia)
 • Yerba maté työskentelyn yhteydessä (60–70 astetta / 3–5 minuuttia)
 • Kofeiinittomat yrttiteet iltaisin

Vältä:

 • Pussiteet
 • Valmiit jääteet
 • Musta tee
 • Maidon käyttö teen kanssa (estää flavonoidien terveysvaikutukset)

Yrttiteet

Yrttiteet, matén tapaan, eivät ole teelajeja, vaan kysymys on ennemminkin yrttihaudukkeista. Toisin kuin teen kanssa, haudutusaika on yleensä 10-15 minuuttia ja veden lämpötila noin 95 astetta.

Tunnetuin yrttitee lienee rooibos, tuo ainoastaan Etelä-Afrikan eteläkärjessä kasvava yrttipensas. Rooiboksella on alustavissa tutkimuksissa todettu samankaltaisia terveysvaikutuksia kuin teepensaan lehdillä. Se vaikuttaa ehkäisevän sydänsairauksia sekä tehostavan immuniteettia ja kehon palautumista. Toinen kestosuosikki on myös hibiscus kukan terälehdet, joita nautitaan säännöllisesti mm. Lähi-Idässä.

Parhaat yrttiteet syntyvät tuoreista itse kerätyistä yrteistä kuten vadelman, mustaviinimarjan, horsman, pihlajan, piparmintun, koivun, voikukan ja nokkosen lehdistä, peltokorteesta sekä ruusun, puna-apilan ja siankärsämön kukista. Monet yrtit lisäävät virtsaneritystä ja puhdistavat sitä kautta munuaisia ja maksaa.

Kokeile mausteina esimerkiksi:

 • vaniljatanko
 • kanelitanko
 • maustepippurit
 • sitrushedelmien kuoret
 • sitruunaruoho
 • schizandra
 • goji
 • lakritsijuuri
 • chili
 • inkivääri
 • tuorekurkuma

Jotkin yrttiteet ovat maultaa voimakkaita. Käytä halutessasi makeutukseen laadukasta hunajaa. Anna teen kuitenkin jäähtyä ensin, ennen kuin sekoitat siihen hunajaa.

Joitakin suosituksiamme valmisosastolta:

Huom: vältä sisällysluettelossa ”natural flavors” ja muita makuaineita. Näitä on valitettavasti myös joissakin yksittäisissä Pukkan ja Yogin tuotteissa. Lisätietoja täältä.

Vältä Twinings ja Lipton -merkkejä.

Sieniteet

Sieniteen osalta ehdoton ykkönen on toki kotimainen pakurikääpä (chaga). Kokeile myös lakkakääpä (reishi), shiitake ja maitake. Sienijuomilla on erityisesti immuunijärjestelmää tukevia ominaisuuksia. Haudutusaika sienten kanssa on pidempi, jopa tuntikausia kiehautuksen jälkeen n. 60-75 asteisessa vedessä. Samasta sienestä saa useamman uuttokerran teetä. Niin kauan kuin neste on tummaa, saat siitä vielä hyötyä irti.

Pohjalle jäävästä sakasta voi tehdä myös teen keittelyn päätteeksi alkoholiuutoksen (eli tinktuuran) lisäämällä vedessä uutetut sienet lasipurkkiin, jonka täytät kattilan pohjalle jääneillä sienillä ja sakalla.

Valmiista sieniuutteista suosittelemme Four Sigmatic -sieniuutteita. Kokeile koodia BIOHAKKERI, niin saat alennusta.

Teenkeittimet

Teenkeittämisessä oleellisinta on veden laatu. Hyvä vesi on raikasta ja happipitoista ja sisältää runsaasti kivennäisaineita. Kovuusasteen on hyvä olla kohtalaisen matala, ihanteellisimmillaan noin 8 dH. Pehmeämpi vesi tekee teehen kitkerän maun, ja liian suuri kalsiumin tai kloorin määrä puolestaan estää teen makua kehittymästä täyteen loistoonsa. Suodata kova vesi ennen teen keittämistä.

Teenkeittimissä sijoita ensisijassa vedenkeittimeen, jossa voit säätää veden lämpötilan. Tämä helpottaa huomattavasti laadukkaan teekupillisen keittämistä. Edullisempi Bosh, kalliimmasta päästä esimerkiksi Bonavita, joka soveltuu myös hyvin kahvinkeittoon Chemexillä tai Aeropressillä kaatonokkansa puolesta.

Vaihtoehtoisesti voit hankkia infrapunalla toimivan lämpömittarin, jolla voit mitata veden lämpötilan etäältä. Näitä saa edullisesti parilla eurolla mm. Kiinalaisista verkkokaupoista kuten Dealextreme.com.

Teenkeitinten ferrari on huippukokki Heston Blumenthalin sarjasta löytyvä The Tea Maker. Laitteessa voi säätää haudutusajan ja lämpötilan. Keittimessä on sisäänrakennettu teepesä ja hissi, joka huolehtii haudutusajasta puolestasi. Lisäksi se pitää teen lämpimänä.

Teekaupat ja laadun arviointi

Suuriin kaupunkeihin on ilmestynyt ihan mukavasti erikoistuneita teekauppoja, joista saat laadukkaita tuotteita. Alkuperän suhteen muista, että ei-luomulaatuinen Eurooppalainen on usein raskasmetallisisällöltään parempi, kuin luomulaatuinen Kiinalainen. Kasvupaikalla siis on väliä. Se ei tarkoita, etteikö Kiinasta tulevaa teetä kannattaisi juoda.

Kiinassa teelehdet paahdetaan keräämisen jälkeen suurilla pannuilla tai metallisäiliöissä avotulen yllä. Tämä keskeyttää hapettavan entsyymin toiminnan. Sen jälkeen ne rullataan ja kuivatetaan 8–12 tuntia.

Japanissa teelehtiä höyrytetään heti keräämisen jälkeen noin viisi sekuntia, jolloin hapettavan entsyymin toiminta lakkaa. Sen älkeen teelehdet jäähdytetään ja kuivataan kuumassa ilmassa samalla pöyhien. Japanilainen menetelmä lopettaa hapettumisprosessin nopeammin kuin kiinalainen menetelmä, jolloin teelehdet säilyttävät ravintosisältönsä paremmin.

Koon perusteella teestä erotellaan eri laatuluokat:

 • lehtitee (kokonaiset lehdet)
 • broken-tee (leikatut lehdet)
 • fannings (muruset)
 • dust (pöly)

Ns. CTC on mekaaninen menetelmä, jolla hapetusprosessia nopeutetaan entisestään rikkomalla teelehdet CTC-koneessa. Erityisesti pussiteessä käytetään CTC-menetelmää.

Kun ostat lehtiteetä ja vältät pussiteetä, sivuutat samalla CTC-menetelmällä valmistetut heikkolaatuiset teet.

Kysy teekaupassa missä tee on kasvanut ja mitä standardeja sen valmistamisessa on käytetty (esimerkiksi luomusertifioitu). Mitä korkeammalla, sitä todennäköisemmin maaperä ja pohjavesi on puhtaampaa. Teelaaduissa myös teepensaan uusimmat silmut (mm. valkoinen tee) ovat sisällöltään puhtaamia, maultaan tasapainoisempia, mutta toisaalta tyyriimpiä.

Kiinnitä huomiota myös teen säilytystapaan. Lasiset pullot ovat toki näyttäviä, mutta sisältö ei säily niissä yhtä hyvin kuin tummissa pulloissa tai metalliastioissa. Jos mahdollista, satsaa suoraan vaikkapa vakuumipakattuun alkuperäispakkaukseen. Tällöin voit olla varma, että sisältö ei ole päässyt tekemisiin ilman kanssa.

Toki myös luontaistuotekaupat tarjoavat toisinaan hyvän valikoiman teelaatuja:

Resepti: Biohakkerin “Matcha Latte”

 • 5 dl lähdevettä (80 astetta)
 • 2 tl matcha -jauhetta
 • 1 rkl MCT-öljyä
 • 30-50 g niittyvoita tai kylmäpuristettua kookosöljyä
 • Ripaus vanilijauutetta
 • Ripaus hienojakoista raffinoimatonta meri- tai vuorisuolaa
 • Kookosnektaria tai hunajaa maun mukaan

Lämmitä vesi 80 asteiseksi. Lisää blenderiin 2 kukkurallista teelusikallista matcha -jauhetta, yksi ruokalusikallinen MCT-öljyä sekä nokare voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä. Mausta ripauksella vanilijauutetta ja suolaa. Lisää makeutusta makusi mukaan, esimerkiksi yksi ruokalusikallinen kookosnektaria. Lisää vesi ja blendaa 10 sekuntia.

Resepti: Biohakkerin “Yerba Maté Mind Magic”

 • 5 dl lähdevettä
 • 15 g Yerba maté -jauhetta
 • 1 rkl MCT-öljyä tai kylmäpuristettua kookosöljyä
 • Puolikkaan sitruunan mehu
 • Ripaus cayenne-pippuria
 • Valinnainen: 1–2 tl yrttiuutejauhetta
 • (esim. FS Mind Herbs: venäjänjuuri, tiikeriruoho,  goji, rohtokoiso)

Lämmitä vesi 80–90 asteiseksi. Lisää 2–4 kukkurallista ruokalusikallista Yerba maté -jauhetta teepannuun ja kaada päälle kuuma vesi. Anna hautua 5–10 minuuttia.

Siivilöi juomaa ja kaada se tehosekoittimeen. Lisää muut ainesosat ja pyöräytä täydellä teholla 20–30 sekuntia.
Yerba maté sisältää useita stimuloivia ja piristäviä ksantiineja, joita on muun muassa kahvissa (kofeiini), teessä (teofylliini) ja kaakaossa (teobromiini). Juoma saattaa mielen stimuloinnin lisäksi parantaa mielialaa alentaa kolesteroliarvoja ja vähentää tulehduksia sekä tasapainottaa verensokeria.

Resepti: Tietotyöläisen älyjuoma (esiintyy videolla)

 • 3–4 dl lähdevettä
 • 1 kpl FS Sport herbs -yrttijauhetta
 • 1 kpl FS Mind herbs -yrttijauhetta
 • 1 kpl FS Lion’s Mane instant
 • Loraus Puhdistamon MCT-öljyä

Kuumenna lähdevesi noin 80 asteeseen. Laita yrtti- ja sienijauheet isoon mukiin. Kaada sen jälkeen kuuma vesi yrttien päälle. Laita loraus MCT-öljyä sekaan. Sekoita kaikki maidonvaahdottimella tai blenderillä. Juoma on valmis nautittavaksi 🙂

Siiliorakas eli Lion’s Mane lisää hermokasvutekijän (nerve growth factor, NGF) synteesiä aivoissa. Sen lisäksi se voi parantaa kognitiivisia toimintoja ihmisillä.

Sport herbs jauheessa olevat ruusujuuri ja siberian ginseng ovat adaptogeenisia yrttejä, jotka parantavat stressinsietokykyä ja yleistä kestävyyttä. Mind herbs jauheen ashwagandha tasoittaa stressiä ja gotu kola parantaa keskittymiskykyä.